title-ecclesia

Проповідь на відпуст св. Тереси від Дитятка Ісуса та миропомазання

Полянки, 03.10.2009
Дорогі в Христі Брати священики. Улюблені в Христі парафіяни і гості цього богослужіння, а також всі, які сьогодні маєте прийняти таїнство миропомазання! Радію, що можу Вас відвідати і разом з Вами молитися в Рік, коли Свята Церква святкує Рік священства, а весь люд молиться за священиків. Молимося також в цьому місяці жовтні до Пресвятої Діви Марії відмовляючи розарій, який вона сама заохочувала нас молитися, коли з’явилася 150 років тому в Лурд і в 1917 році у Фатімі. Св. Розарій це молитва, яку можуть і мусять молитися діти, молодь і всі дорослі. Молячись цю молитву, ми багато випрошуємо Божих благодатей для себе, для своїх близьких, а коли жертвуємо св. Розарій за грішників, випрошуємо їх навернення, а молячись за померлих – скорочуємо їх страждання в чистилищі.

Дорогі в Христі! В Вашій парафії сьогодні святкуємо відпуст св. Тереси від Дитятка Ісуса, монахині кармелітанки, яка є проголошена Церквою покровительницею місій. Св. Тереса дуже любила Бога. З дитинства навчена батьками молитви і істин віри, вона особливою любов’ю полюбила Господа Бога, Йому цілковито віддалася і Йому тільки хотіла служити. Тому вибрала монастир кармеліток, щоб там Йому повністю віддатися.

Господь дав заповідь: Люби Господа Бога всім мерцем своїм, всією душею твоєю, всією силою твоєю і всією думкою твоєю – це перша і найбільша заповідь. Люби ближнього твого як себе самого.

Св. Тереса добре знала також те, що до любові Бога є потрібна також любов ближнього. Не дивлячись, що вона обрала віддане Богові життя в монастирі, Бог також вимагав від неї доказів практичної любові ближніх. Св. Тереса ще в дитинстві проявляла свою любов до ближніх через свою любов до вбогих людей. Вона дуже раділа, коли в часі прогулянок містом зі своїм батьком вона могла давати милостиню жебракам, яких зустрічала. Милосердя Тереси зростало з віком. Коли вона готувалася, щоб вступити до монастиря, вона з любові до ближніх виконувала служіння, про які ніхто не знав. Коли була в монастирі старалася служити старшим сестрам, особливо коли це було пов’язано з якимось відреченням. Особливою опікою вона оточила стареньку, але дуже нетерпеливу сестру, яку кожного дня приводила до сьолової. Любов не шукає свого, тому для Тереси дуже важливим було зростання в любові до ближнього.

Св. Тереса старалася, щоб навіть думками не зранити людину, тому ніколи не осуджувала своїх сестер, а коли треба було щось сказати, робила це з великою лагідністю. Через любов до своїх рідних сестер, які нею опікувалися після смерті матері, а також в монастирі, вона виражала любов до самого Ісуса Христа. Вона любила в своїх сестрах Ісуса Христа. Сама про це писала: “Чим більше я з’єднана з Ісусом Христом, тим більша моя любов до всіх сестер. Якщо я хочу збільшити цю любов в собі, а святий Дух старається мені представити ці чи інші недоліки якоїсь сестри, то я стараюся представити її чесноти і добру волю. Я говорю собі: якщо раз я побачила, що вона робить якусь помилку, то напевно багато разів зробила добро, тільки це з покори приховує”. Тут, дорогі, ми можемо від св. Тереси вчитися як можемо служити ближнім і старатися менш їх критикувати і обговорювати, бо все добро в людині найкраще бачить Господь Бог.

Дорогі в Христі. Але любов св. Тереси особливо об’являлася в її великій ревності і стараннях про спасіння душ. До свого вступу до монастиря, будучи ще малою, вона дуже молилася до Бога про навернення одного злочинця, який не хотів навернутися і покаятися. Але завдяки її неустанній молитві, Бог дав йому благодать покаяння і він вмирав поєднаний з Богом. Тут ми бачимо яку могутню силу має витривала молитва за грішників. Вона не тільки багато молилась за грішників, але своєю молитвою охопила невірних, серед яких працюють місіонери. Вона була впевнена, що молитвами і жертвами може допомагати місіонерам. Ці молитви і жертви, якими св. Тереса штурмувала небо говорять, що свята добре зрозуміла Ісусові слова, який казав, що в небі буде більша радість з навернення одного грішника, ніж десяти справедливих.

Ця любов св. Тереси до ближніх і нас дорогі брати і сестри заохочує її наслідувати в цьому, бо хто любить Бога і служить Йому, мусить обов’язково любити і ближніх. Це наш великий християнський обов’язок. Нехай допоможе нам його виконувати св. Тереса, яка писала: “Я відчуваю, що моя місія тільки починається – поширювати любов до Бога та провадити душі на Господню стежку, і я хотіла б навіть з неба робити добро на землі.

Дорогі, якщо ми задумаємося хто св. Тересі давав такі натхнення і укріплював її слабкі людські сили, щоб з такою любов’ю і так віддано служити Богові і ближнім. Дух Святий – Він дав бажання і своєю божественною силою зміцнює кожну людину. І тому сьогодні багато з Вас, як казав настоятель 108 осіб, отримує таїнство конфірмації.

 
Історія дієцезії
Єпископи
Прокатедра Київ
Катедра Житомир
Дієцезіальні комісії
Навчальні заклади
Релігійна діяльність
Деканати та парафії
Ордени і Згромадження
Чин дів
Рухи та спільноти
Санктуарії
 
 
Copyright © 2008-2017. Київсько-Житомирська дієцезія. Power by: ArtGattino